Abc Baby Help - Servicii de recrutare, selectie si evaluare de personal
Abc Baby Help
 
 
 

Nevoile nou-nascutului



Nasterea aduce o schimbare brusca si radicala In conditiile de existenta ale copilului. Din lichidul caldut In care traia trece In mediu gazos unde Il apasa presiunea atmosferica, pe langa excitanti senzoriali multipli. Pielea sa frageda suporta greu orice contact. Totul este nou si obositor, are nevoie de aer, de caldura, de somn, de miscare, de hrana.

La nastere, senzatia de frig este accentuata.

Daca este ajutat, el se adapteaza destul de repede, deoarece toate functiile se dezvolta ritmic, periodic.

Sugarul este tributar starii sale organice. Cea mai mica schimbare de regim, de temperatura poate avea consecinte grave.

In momentul nasterii, vederea reactioneaza la lumina dar nu vede; urechea reactioneaza la sunet, dar nu aude. Gustul si mirosul reactioneaza, dar nu gusta, nu simte, pipaitul reactioneaza la un obiect pus In mana lui dar el nu are senzatia subiectiva de tact. Lucreaza reflexele. Depinde de ambianta, in special de mama, cum va evalua copilul.

In fiecare zi apar noi achizitii, copilul incepe chiar la o luna sa cunoasca vocea mamei, incepe sa asculte muzica, are chiar cantece preferate, este atent la cel care ii vorbeste, la 14 luni cunoaste imagini.

La nastere predomina interesele organice (nevoia de aer, de caldura, de hrana, de somn). Mai tarziu apar si alte nevoi: de a asculta, de a privi tot ce apare In campul sau vizual.

Surasul care apare este dovada de satisfacere, de placere.

Reactioneaza astfel nu numai dupa hranire, ci si la culori, sunete armonioase sau aparitia mamei (luna a treia).

Surasul este o rasplata pentru persoane cunoscute care se ocupa de el, la 5 luni arata simpatie celor care se joaca cu el, care-l mangaie. Uneori, se sperie de persoanele straine (mai ales cele zgomotoase).

Nimic nu este mai important decat sa observam copilul si sa-l ajutam cand Incearca ceva.

"Nici prea devreme, nici prea tarziu" ---este o fraza care sa ne fie mereu In minte.

Daca el s-a ridicat in picioare, nu-l fortam sa stea in picioare. Depinde de maturitatea lui osoasa si statul In fundulet. In general, sugarul nu trebuie fortat (sau pus) sa-si mentina pozitia In sezut (chiar daca Il sprijinim) sau in picioare, decat atunci cand este capabil sa adopte singur aceste pozitii.

Si In mersul de-a busilea il lasam cat poate el.

Nu-l luam in brate cand plange, ci incercam sa intelegem ce vrea.

Cresterea copilului pana la un an este foarte atent supravegheata. Apelati la controlul medical frecvent, chiar fara a fi bolnav, la asistenta, la doctor, la psiholog.

Mamele au observat ca plansul, tipatul, miscarile copilului sunt deosebite In diferite momente, el comunica o stare sufleteasca, ne comunica prin plans o stare mai rea.

Adaugam observatiile culese prin metoda Dunstan sub titlul: "Sa intelegem bebelusii".

Daca-i ascultam sunetele pe care el scoate, observam ca bebelusii emit aceleasi sunete In situatii asemanatoare.

Dictionar pentru bebelusi (dupa metoda Dunstan)

ou --- mi-e somn

neh --- mi-e foame

veh --- nu stau comod

eairh --- am gaze, ma doare stomacul

ehI --- trebuie sa ragai

Ascultati copilul, raspundeti-i la orice gangurit, pentru ca nimic nu e Intamplator, el Isi manifesta primele semne de comunicare.

Pledez pentru ideea ca educatia unui copil Incepe la 0 zile, iar primii sapte ani sunt hotaratori pentru Intreaga lui viata.

Ne-am permis sa subintitulam cartea "Carte pentru mama celor sapte ani de acasa".



Profesor Psiholog Logoped

Florica Nicolescu







 

home | servicii | forum | link-uri utile | album | contact

Copyright (c) 2005 ABC Baby Help